Bestaat er nu ook al een vape-etiquette?

a year ago

Vapen is nieuw en zorgt er dus voor dat de meeste mensen niet zeker weten hoe het past in onze regels van etiquette. Hier vind je alle tips en tricks.

Toen elektronische sigaretten voor het eerst verschenen, leek het allemaal zo eenvoudig. Ze konden sigaretten vervangen, maar het waren geen sigaretten en het gebruik ervan was niet roken, dus alle regels over waar je wel of niet kon roken, waren niet van toepassing. Juist? Misschien. Helaas is het debat over e-sigaretten de afgelopen jaren uitgebreid, gemuteerd en vermengd met de jarenlange strijd tegen tabak, het is dus allemaal erg ingewikkeld geworden.

Als je in het openbaar vapet, ben je waarschijnlijk gewend aan mensen die zeggen: "Je mag hier niet roken." Dat kan vervelend zijn, omdat je natuurlijk niet rookt, en dat wil je hen vertellen. Helaas kennen veel mensen het verschil niet, en velen van hen denken dat vapen net zo slecht is als roken - of nog erger. Dat is niet wat verschillende onderzoeken zeggen, maar dankzij onze bevooroordeelde media is het wat mensen geloven. Dus hoe moeten we daar als vapers mee omgaan?

Modern vape gedrag

Vapen is nieuw en zorgt er dus voor dat de meeste mensen niet zeker weten hoe het past in onze regels van etiquette, en dat omvat veel vapers. Waar kan ik dampen? Moeten we het rookverbod gehoorzamen? En moeten we voor onszelf opkomen als we denken dat we gelijk hebben, of een tactisch toevluchtsoord zoeken in het belang van onze reputatie?

Helaas zijn deze vragen van belang. Het Verenigd Koninkrijk is waarschijnlijk één van de meest verlichte landen ter wereld als het gaat om vapen. Het percentage rokers dat er is overgestapt is hoger dan waar dan ook, de overheid staat niet te popelen om de EU-wetten te implementeren en er zijn geen voorstellen om een ​​belasting op dampproducten in te stellen of wetten aan te nemen die beperken waar u kunt dampen. Aan de andere kant stellen een groot deel van de mensen roken nog steeds gelijk aan vapen, en dus is de onzekerheid over de gezondheidseffecten overal te vinden.

Ik vocht tegen de wet ... toch?

Het is niet wettelijk verboden om overal in het Verenigd Koninkrijk te vapen. Er zijn er wel over waar het legaal is om te roken, en als je die breekt, kan je vervolgd worden, maar de overheid heeft deze wetten niet uitgebreid tot vapen en heeft geen plannen om dat te doen. Betekent dit dat je het recht hebt om te dampen waar je maar wilt? Welnee.

Iedereen die eigendom bezit, heeft het recht om te beslissen wat mensen erin kunnen doen. Er zijn enkele beperkingen, zoals antidiscriminatiewetten, maar vapers vallen daar niet onder. Dit betekent dat als je in een bar of restaurant bent en het personeel je vertelt dat je niet mag dampen, je niet met hen in discussie kan gaan. De meeste zogenaamde openbare ruimtes zijn nog steeds van iemand, en die persoon mag de regels maken als ze zich aan de wet houden.

Als iemand je zegt: "Dit is een niet-rokersgedeelte", is het misschien de moeite waard om erop te wijzen dat je niet rookt en dan te vragen of ze een specifiek beleid hebben ten aanzien van vapen. Als de persoon met wie u praat het niet weet, vraag dan of u met de manager kunt spreken. Het is echter van vitaal belang om kalm en diplomatisch te blijven; als je begint te schreeuwen over je rechten, dan a) ga je verliezen en b) laat je een vreselijke indruk over alle vapers achter.

Aan de andere kant kan redelijk zijn je een verrassend lange weg bezorgen. Veel mensen begrijpen vapen niet, dus je hebt de kans om ze te informeren. Wees gewapend met enkele handige referenties - de beoordelingen van Public Health England en Royal College of Physicians zijn goed, evenals het advies van PHE dat vapen niet routinematig in het rookvrije beleid moet worden opgenomen.

Maar mijn wolken, man!

Begin geen stoomwolken te produceren in een openbare ruimte. Zelfs als je in een bar bent die vapen toestaat, zal het blazen van enorme, dichte damppluimen problemen veroorzaken. De meeste mensen zien het als gewoon pronken, en helaas blijft zoiets in mensen hun gedachten veel langer nazinderen dan mensen die zichzelf wel gedragen in het openbaar.

Over het algemeen verwacht het publiek veel damp van een e-sigaret te zien, en de meerderheid heeft er geen last van tenzij ze zich omhuld voelen. Een tien meter hoge mistbank is een ander verhaal. Als je dat in een druk café doet kan je er zeker van zijn dat er iemand zal klagen. Wat daarna gebeurt, is waarschijnlijk een totaal verbod op vapen, omdat dat eenvoudiger te handhaven is dan proberen grenzen te stellen aan wat acceptabel is.

Hoe zit het met stealthing?

Stealth vapen is een manier van e-roken, zonder op te vallen. Er wordt niet of nauwelijks damp gecreëerd. En het is een gevoelig onderwerp. Het laatste wat we nodig hebben, is dat een vaper de rookdetectoren in een vliegtuigtoilet laat afgaan; dat soort negatieve publiciteit zou erg schadelijk zijn (en ja, damp zal hen triggeren). Aan de andere kant, als je een stiekeme trek op een perron van het station hebt en niemand merkt het zelfs, wat is het kwaad? Uiteindelijk is het een persoonlijke beslissing. Ons advies, doe het nergens waar de gevolgen duur of nieuwswaardig zullen zijn.

Vraag bij twijfel

De meeste mensen, als je het beleefd vraagt en het niet te opzichtig doet, zullen je met plezier laten vapen. Als je vrienden bezoekt, vraag dan of het oké is om in hun huis te vapen. De eerste keer dat je een café of restaurant binnen gaat, vraag je of ze een beleid hebben ten aanzien van vapen. Als je dit meteen doet en ze zeggen dat het niet is toegestaan, kun je altijd ergens anders heen gaan, waardoor ze misschien eens nadenken! Het belangrijkste is dat wanneer iemand je vertelt dat je niet op hun eigendom mag dampen, ze binnen hun rechten vallen en ruzie met hen dus een slecht idee is.

Op dit moment kan het debat over openbaar vapen alle kanten opgaan. Sommige mensen willen dat we net als rokers worden behandeld; anderen zijn toleranter. Het is aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat het in ons voordeel gaat. De beste manier om dat te doen is door rekening te houden met anderen en hen te laten zien dat vapers kunnen handelen op een manier die respect verdient.

Comments