Nicotine Ontrafeld

a year ago

Er zijn veel verhalen over nicotine. De nicotine in veel vape-producten helpt mensen actief te stoppen met roken. We zullen de geschiedenis ervan bespreken en enkele van de grootste vraagtekens over het onderwerp behandelen. Origineel artikel: © Marco Barneveld

Er zijn veel verhalen over nicotine. De nicotine in veel vape-producten helpt mensen actief te stoppen met roken en verschillende onderzoeken tonen aan dat vapen een beter alternatief is. Maar wat is nicotine precies? Wel, we bespreken de geschiedenis en behandelen enkele van de grootste vraagtekens over het onderwerp.

De geschiedenis van roken en nicotine

Het was wat, de ontdekking van de Nieuwe Wereld door Columbus in 1492. Zowel de lokale bevolking als de ontdekkingsreizigers waren geschokt toen ze elkaar voor de eerste keer ontmoetten. Een cultuurclash van buitenaardse gewoonten en unieke levens.

De ontdekkingsreizigers namen toen iets mee naar huis van deze vreemde Nieuwe Wereld. In die tijd waren de opties op vlak van voeding eerder beperkt in Europa. Op het menu stond voornamelijk pap, havermout en eventueel wat kool of ajuin als je geluk had. Toen de transatlantische handel op gang kwam vonden aardappelen, aubergines, chili, paprika, tomaten en veel andere producten uit de Nieuwe Wereld hun weg naar ons bord. Eten werd een feest en toevallig waren de meest populaire nieuwtjes allemaal planten uit de nachtschade familie , of zoals wetenschappers ze noemen, Solanaceae. Wil je nog een nachtschade plant leren kennen? Wel, tabak!

Wat al deze planten gemeen hebben, is nicotine. Je hoort het goed. Aardappelen, tomaten en aubergines bevatten allemaal nicotine. In mindere mate dan in tabaksbladeren en meestal in de stengels en bladeren, maar toch.

De planten produceren alkaloïden om zichzelf te beschermen. Alkaloïde heeft namelijk een verlammend effect op ons zenuwstelsel. Om deze reden worden alkaloïden gebruikt in medicijnen om bewustzijn of pijn te verminderen. Andere alkaloïden zijn bijvoorbeeld morfine, cafeïne, cocaïne, codeïne, nicotine en kinine. Nicotine komt trouwens ook voor in de bladeren van de cocaplant.

De eerste menselijke gebruikers van nicotine waren hoogstwaarschijnlijk leden van de Maya-beschavingen in Midden-Amerika. Toen de Maya-cultuur daar uiteen viel, namen deze uiteengevallen stammen de tabak mee naar Zuid- en Noord-Amerika.

Nu tabak steeds regelmatiger de Europa binnenkwam dankzij de transatlantische handel, begon de Franse ambassadeur in Portugal, Jean Nicot de Villemain, het product te onderzoeken. Hij verklaarde in 1560 dat het een oplossing bood voor allerlei verschillende ziekten. Het was deze Jean Nicot aan wie we het woord nicotine schuldig zijn. Toen de geest eenmaal uit de fles was, verspreidde nicotine zich razendsnel over de rest van de wereld.

Eeuwenlang werd nicotine ingenomen door het kauwen, snuiven en roken van tabak. Tot de Amerikaan Herbert A. Gilbert de eerste E-sigaret uitvond in 1963, de geboorte van het vapen. Hij ontwierp het prototype van een elektrische sigaret door te concluderen dat uniforme verdamping van een nicotine-oplossing het beste werkte met een gloeiende spiraal die elektrisch werd verwarmd.

Wat is nicotine en hoe komt het ons lichaam binnen?

Nicotine is een hygroscopische, kleurloze, olieachtige vloeistof die heel goed met water kan worden gemengd. De stof kan uit tabak worden geëxtraheerd door de bladeren 12 uur in water te laten weken, waarna de nicotine naar de oppervlakte drijft. De stof smaakt bitter en is sterk alkalisch.

Nicotine kan op drie manieren worden opgenomen door ons lichaam:

• Door de longen tijdens het roken van tabak, met alle bijbehorende gezondheidsrisico's, of door vapen. Wat volgens veel studies 95% minder schadelijk is.

• Via de slijmvliezen door het kauwen of onder de bovenlip plaatsen van snus of kauwgom

• Via de huid door het aanbrengen van nicotinepleisters

Waarom is nicotine zo verslavend?

De menselijke zenuwstelsels bevatten receptoren die gevoelig zijn voor nicotine. Deze receptoren zullen, wanneer zij worden blootgesteld aan nicotine, om meer vragen. Wanneer nicotinemoleculen de hersenen bereiken, hechten ze zich aan receptoren, die eigenlijk bedoeld zijn voor neurotransmitters. Dit leidt tot enorme emissies van de serotonine, dopamine en noradrenaline van de stof. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de uitwisseling van informatie in de hersenen en veroorzaken een aangenaam gevoel. Vooral dopamine en serotonine zorgen voor een gevoel van geluk. Bij het eerste gebruik van nicotine wordt adrenaline snel door het lichaam geproduceerd. Een aantal effecten van nicotine worden daarom eigenlijk veroorzaakt door de adrenaline.

Bij langdurig gebruik wordt men afhankelijk van nicotine en ontstaat een aanhoudende verslaving. Regelmatige gebruikers van nicotine ontwikkelen vaak een fysieke afhankelijkheid van de stof. Het stoppen van het gebruik van nicotine kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Deze symptomen pieken na ongeveer 2-3 dagen, en verdwijnen meestal na 2 weken, omdat de nicotine dan volledig uit het lichaam is verdwenen.

Is nicotine gevaarlijk?

Ondanks vele studies is niet aangetoond dat nicotine kankerverwekkend is. Tabaksrook veroorzaakt kanker als gevolg van meer dan 4.000 giftige chemicaliën die in de rook aanwezig zijn. Het is wel zeer verslavend.

In hoge doses veroorzaakt nicotine misselijkheid en braken. 40-65 milligram pure nicotine kan dodelijk zijn voor mensen (vooral voor niet-rokers). In zijn meest verschrikkelijke vorm kan nicotinevergiftiging leiden tot ademhalingsverlamming met de dood als een mogelijk gevolg, maar vapers bouwen een aanzienlijke weerstand tegen nicotinevergiftiging op,  het is dus zeer ongebruikelijk bij zowel vapers als rokers.

Bottom line, nicotine kreeg zijn slechte naam vanwege de associatie met rookverslaving, die een enorm gezondheidsrisico oplevert en wereldwijd 480.000 mensen per jaar doodt.

Is nicotine gezond?

Wetenschappers en biotechbedrijven ontwikkelen voortdurend nieuwe medicijnen die goed zijn voor de hersenen, stoelgang, bloedvaten en het immuunsysteem. Interessant genoeg is een van hun grootste onderzoeksonderwerpen de eigenschappen van nicotine en hoe dit een positief effect kan hebben op ons welzijn.

Onderzoek toont aan dat nicotine de afgifte van veel chemische stoffen in de hersenen stimuleert en reguleert, waaronder serotonine, dopamine en noradrenaline. Op dit moment zijn op nicotine of nicotine receptoren gebaseerde geneesmiddelen beide al op de markt en in ontwikkeling. Ze helpen bij wondgenezing, depressie, schizofrenie, de ziekte van Alzheimer, het Tourette-syndroom en ADHD.

"Nicotine heeft een groot stigma door de manier waarop het meestal wordt opgenomen (door tabaksrook)", zegt Don de Beethizy, CEO van Targacept, een Amerikaans biotechbedrijf in het tijdschrift Wired. "Maar de stof zelf en het onderzoek naar hoe nicotine werkt op de hersenen bieden geweldige beloften voor het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid."

Comments