Eerste gezondheidseffect op lange termijn van e-sigaretten ontdekt

a year ago

Recent onderzoek heeft de eerste lange termijn gezondheidseffecten van het dagelijks gebruik van zowel sigaretten als e-sigaretten aangetoond

Nieuwe analyse toont een vijfvoudig risico voor mensen die dagelijks sigaretten en e-sigaretten gebruiken

Wat zijn de risico's van vapen?

Uit een recente studie met 70 000 mensen door de Universiteit van San Francisco bleek dat het dubbele gebruik van e-sigaretten en conventionele sigaretten - het meest voorkomende patroon bij gebruikers van e-sigaretten - gevaarlijker lijkt dan het gebruik van elk van beide producten apart. De analyse toonde aan dat de risico's samengaan, zodat dagelijks gebruik van zowel e-sigaretten als conventionele sigaretten het risico op hartaanvallen vervijfvoudigd worden in vergelijking met mensen die geen van beide producten gebruiken.

Dit is het eerste onderzoek naar de relatie tussen het gebruik van e-sigaretten en hartaanvallen en begint het begrip van de effecten van e-sigaretten op de gezondheid op de lange termijn te vullen. De studie werd gepubliceerd 22 augustus 2018, in het American Journal of Preventive Medicine.

Is het gebruiken van e-sigaretten naast normale sigaretten gezonder?

"De meeste volwassenen die e-sigaretten gebruiken, blijven sigaretten roken", zei senior-auteur Stanton Glantz, PhD, een professor in geneeskunde en directeur van het UCSF Centre for Tobacco Control Research and Education.

"Terwijl mensen misschien denken dat ze hun gezondheidsrisico's verminderen, ontdekten we dat het risico op een hartaanval van e-sigaretten het risico op het roken van sigaretten vergroot. Het gelijktijdig gebruiken van beide producten is erger dan het gebruik van een van beide afzonderlijk. Iemand die dagelijks blijft roken terwijl hij dagelijks e-sigaretten gebruikt, verhoogt de kans op een hartaanval met een factor vijf. "Aldus Glantz

Hoe kan het risico op een hartaanval worden verminderd?

"Het risico op een hartaanval begint te dalen zodra je stopt met roken," vervolgde Glantz.

In de analyse was een kwart van de 2.259 mensen die momenteel e-sigaretten gebruikten, voormalige rokers van conventionele sigaretten en ongeveer 66 procent van de huidige gebruikers van e-sigaretten waren ook huidige sigarettenrokers.

De auteurs zeiden ook dat er weliswaar een "langdurig effect" was geassocieerd met het zijn van een voormalige roker, maar dat er geen significante toename was van het risico op hartaanvallen voor voormalige of (soms) e-sigarettengebruikers. Ze stelden voor dat de risico's van het gebruik van e-sigaretten snel zouden kunnen verdwijnen als iemand ermee stopt.

"De enige manier om het risico op een hartaanval substantieel te verminderen, is stoppen met het gebruik van tabak," zei Glantz.

Hoe te stoppen met roken?

  1. Cold Turkey (geen hulp van buitenaf): Veel mensen die willen stoppen met roken doen dit zonder hulp. Hoewel de meeste mensen dit proberen, slaagt slechts 5% zonder terugval.
  2. Gedragstherapie: Door middel van therapie, werk je samen met een hulpverlener om manieren te vinden die je weerhouden van roken door het vinden van emotionele triggers die je laten roken en samen maak je een plan om door de hunkering heen te komen.
  3. Nicotinesubstitutietherapie. Er zijn verschillende soorten, waaronder kauwgom, patches, inhalers en nicotinehoudende e-liquids. Ze werken door je nicotine te geven zonder tabak te moeten gebruiken. Onderzoek toont aan dat je meer geneigd bent om voor onbepaalde tijd te stoppen wanneer je gebruik maakt van nicotinevervangingstherapie, daarom hebben wij Hexa ontworpen.

Onthoud alleen dat het doel is om uw verslaving aan nicotine te beëindigen, niet gewoon stoppen met het gebruik van tabak.

Comments