JUUL bereid zich voor op de strijd om het thuisfront

a year ago

Hoewel in San Francisco net een verbod op elektronische sigaretten onderschreef kondigde JUUL twee weken geleden de aankoop van een kantoorgebouw met 28 verdiepingen in de binnenstad van San Francisco aan. Grootmachten slijpen hun zwaarden.

Hoewel in San Francisco net een verbod op elektronische sigaretten onderschreef  kondigde JUUL twee weken geleden de aankoop van een kantoorgebouw met 28 verdiepingen in de binnenstad van San Francisco aan. De Amerikaanse wereldspeler en markt leider rolt de mouwen op en wapent zich voor de strijd om het voortbestaan van haar befaamd pod systeem, de JUUL, die de afgelopen jaren voor heel wat controverse zorgde wereldwijd.

San Francisco is de eerste Amerikaanse stad die een verbod op e-sigaretten unaniem goedkeurt

JUUL bereidt zich voor op een alles-of-niets gevecht over de golf van lokale verboden op vapen in het hele land. En die strijd begint in het hoofdkwartier van de stad San Francisco, die recent het eerste algemene verbod op de verkoop van e-sigaretten aankondigde.

Meer dan 200 rechtsgebieden hebben reeds beperkingen gesteld aan de verkoop van gearomatiseerde tabaksproducten, waaronder bijna twintig steden en provincies in Californië. De verordening van San Francisco, die vorige week is ondertekend, gaat verder door alle verkopen af ​​te snijden, inclusief online aankopen die worden bezorgd op adressen van de stad, totdat de producten door de FDA-recensies gaan.

Het verbod dient als een testcase in een bredere nationale strijd tegen het roken en vapen van jongeren. Aangepord door senator Mitch McConnell, een onwaarschijnlijke tegenstander van tabak, voerde de Senaat de nationale aankoopleeftijd voor tabak op naar 21 om de vape- en nicotineverslaving van tieners te ontmoedigen. Meer dan een dozijn staten, waaronder enkele conservatieven, volgden dit voorbeeld.

In navolging van de wetsverandering versterkte JUUL  haar lobbyactiviteiten en zichtbaarheid op zowel federaal als staatsniveau, en ondersteunt ze inspanningen om de minimumleeftijd voor de aankoop van e-sigaretten te verhogen en tegelijkertijd lokale wetgeving tegen te gaan om de marketing van vape producten, waaronder gearomatiseerde producten, tegen te gaan.

Ook nationaal komt de e-sigaret onder druk te staan

Die handhavingsinspanningen hebben geleid tot een verzameling van verschillende nationale en lokale wetten die betrekking hebben op zaken als de effecten van roken en vapen op de volksgezondheid,  verkoop aan minderjarigen en vergunningen. Tien staten belasten ondertussen e-sigaretten, terwijl 20 staten vergunningen vereisen voor de detailhandel. Florida, Minnesota, New Mexico en South Dakota hebben dit jaar  een vapeverbod opgelegd in gesloten ruimten die vergelijkbaar zijn met die voor traditionele tabak. Wetgevers in South Carolina hebben stappen ondernomen om minderjarigen te belemmeren om zaken te betreden die vape- en tabaksproducten verkopen en om leeftijdsverificatie voor internetverkopen te versterken.

Het gevecht in San Francisco heeft echter een bijzonder lokale uitstraling: de grootste e-sigarettenfabrikant heeft haar hoofdkwartier bij de Bay en is van plan te verhuizen naar nog grotere vertrekken.

"Het moet een irritant zijn voor het bedrijf dat de leidende rol speelt in de jeugd-e-sigaretepidemie in de Verenigde Staten om haar hoofdkantoor te hebben in de stad die meer heeft gedaan dan alle andere om haar jeugd te beschermen," zei Matthew Myers , voorzitter van de Campagne voor kinderen zonder tabak.

JUUL in volle voorbereiding van haar tegenaanval

Stadsleiders hebben, naast het verkoopverbod, een verordening aangenomen die de verkoop, productie en distributie van e-sigaretten op onroerend goed in de stad verbiedt. Maar JUUL, schijnbaar niet onder de indruk van het vooruitzicht van de regulering en met oog op uitbreiding, kondigde twee weken geleden de overname van een 28-verdiepingen tellend kantoorgebouw in de binnenstad aan.

JUUL-woordvoerder Ted Kwong zei dat het bedrijf werkt aan een "uitgebreide" inzending bij de FDA die de potentiële gevolgen voor de volksgezondheid van zijn producten zal aantonen, inclusief de snelheid waarmee volwassen sigarettenrokers overstappen op JUUL-producten.

Het bedrijf betoogt dat het agressief handelt om minderjarig vapen tegen te gaan en dat een verbod in de hele stad een "bloeiende zwarte markt" voor zijn producten zou creëren. JUUL zegt dat het verbod ook een weg zou vrijmaken voor regelmatige sigarettenrokers om te stoppen door over te stappen op elektronische producten, die verslavende nicotine bevatten, maar niet de schadelijkste chemicaliën in tabaksrook.

De wrijving tussen het bedrijf en de stad dateert van 2017, toen supervisors van steden de verkoop van gearomatiseerde tabaksproducten verboden. De wet, een van de moeilijkste in zijn soort in de natie, heeft de industrie ertoe aangezet afgelopen november terug te vechten met stembiljet, ondersteund door bedrijven als R.J. Reynolds, die $ 12 miljoen heeft uitgegeven. Uiteindelijk koos 68 procent van de kiezers ervoor om de zoete en menthol smaken van de markt te houden.

Vijf maanden later kwam het stadsbestuur terug met zijn verbod op alle vape producten, waardoor toonaangevende, door de industrie gesteunde, groepen een nieuwe stemmaatregel moesten indienen nog voordat het verbod formeel werd aangenomen. JUUL heeft meer dan $ 512.000 bijgedragen aan de Coalition for Reasonable Vaping Regulation om de inspanningen te ondersteunen.

De woordvoerder van de coalitie, Nate Allbee, zei dat de campagne in de afgelopen negen dagen meer dan 20.300 handtekeningen heeft verzameld - meer dan twee keer de 9.485 handtekeningen die nodig zijn om de stembus te halen. De handtekeningen worden op dinsdag ingediend voor certificering.

De maatregel zou een nieuwe reeks stadsverordeningen vaststellen die elektronische identificatie van identiteit vereisen, zowel voor online- als detailhandelsverkopen, vergunningen om dampproducten te verkopen en verhoogde beperkingen voor marketing en limieten voor het aantal producten dat kan worden gekocht.

Allbee zei dat het plan "de strengste regels zou opleggen aan producten met een leeftijdsbeperking in Amerika" en overtreders zou onderwerpen aan dezelfde bestraffing als mensen die tabak verkopen aan minderjarige kopers. "Waar we tegen zijn is een algeheel verbod dat stop volwassenen vormen met deze keuze om dit product te gebruiken, "zei hij.

Het verbod dat JUUL en de coalitie proberen te vernietigen, is bedoeld om van kracht te blijven tot de FDA een systeem instelt voor het beoordelen van e-sigaretproducten, inclusief overwegingen van volksgezondheid.

Maar het verbod heeft ook geleid tot bezorgdheid over overmatig toezicht door gedreven zorg vanwege de overmatige genezing van de volksgezondheid, waardoor de toegang tot een effectief stopmiddel voor volwassen rokers zou kunnen worden beperkt. Hoewel sommige studies hebben aangetoond dat de apparaten effectiever zijn dan nicotinevervangende producten zoals patches, hebben instanties zoals de U.S. Preventive Services Task Force geconcludeerd dat er onvoldoende bewijs is om ENDS ( Electronic Nicotine Delivery Systems) aan te bevelen als rookstopmiddel.

Meer steden volgen het voorbeeld

Andere plaatsen wegen hun eigen beperkingen in, bezorgd dat federale inspanningen, zoals een FDA-voorstel om de verkoop van sommige gearomatiseerde vape producten te beperken, niet snel genoeg zullen komen of voldoende ver zullen reiken. Uit enquêtes blijkt dat vapen onder middelbare scholieren bijna verdubbeld is van 2017 tot 2018, tot 21 procent.

Het stadsbestuur van Livermore, 71 km verderop, keurde maandag een vergelijkbaar tijdelijk verbod goed en Richmond's burgemeester Tom Butt is van plan hetzelfde te doen tijdens zijn gemeenteraadsvergadering op 23 juli. Ondertussen had San Ramon vorig jaar een verbod besproken en mogelijk het onderwerp opnieuw bekeken.

Veel deskundigen op het gebied van de volksgezondheid ondersteunen inspanningen zoals die van San Francisco en geloven dat de grootste bedreiging is dat jonge vapers tabak gaan gebruiken. Ze zeggen dat het verwijderen van de producten de beste manier is om de kans op het maken van levenslange rokers te verkleinen.

Naarmate meer steden in de Bay Area, en mogelijk door het hele land, een vergelijkbaar tijdelijk verbod overwegen als San Francisco en Livermore, verhoogt de druk op de snelgroeiende inkomstenbasis van JUUL van meer dan $ 1 miljard in jaarlijkse omzet en haar activiteiten die 1500 werknemers omvatten.

"San Francisco loopt vaak voorop in dit soort inspanningen - of het nu om frisdrank gaat of het elimineren van tabaksproducten met een suikersmaak," zei Larry Tramutola, een politieke strateeg die vorig jaar de winnende campagne uitvoerde om het gearomatiseerde tabakverbod opnieuw te bevestigen.

Of de kiezers het erover eens zijn en wat dit betekent voor Europa is een andere vraag.

Comments