Recente studie brengt duidelijkheid over enkele gezondheidsvoordelen van vapen

a year ago

Recent onderzoek is duidelijk over enkele gezondheidsvoordelen van vapen. Dit artikel gaat over de invloed van vapen op uw bloeddruk

Een nieuw onderzoek laat zien hoe vapen de bloeddruk van rokers aanzienlijk kan verminderen

Kan vaping invloed hebben op de hoge bloeddruk die ontstaat door te roken?

Een recent onderzoek richtte zich op patiënten met hoge bloeddruk die ofwel: (a) alleen sigaretten roken (b) alleen vapen; of (c) het verbruik van tabakssigaretten verminderen door ook te vapen.

De resultaten waren duidelijk: rokers die significant verminderde of zelfs stopten met roken en overgingen op e-sigaretten hadden aanzienlijke verbeteringen in hun systolische en diastolische bloeddruk. Bovendien zouden ze, als ze volledig zouden overschakelen naar vaping e-sigaretten in plaats van het inademen van giftige tabaksrook, het risico op hartziekten ook aanzienlijk verminderen.

De studie werd gepubliceerd in de International Journey of Environmental Research and Public Health. Riccardo Polosa, werkzaam aan de Universiteit van Catania in Italië, heeft veel onderzoek verricht naar de effecten van e-sigaretten. Een andere studie merkte ook op dat astmapatiënten die hun sigaretten vervingen door vapors sommige van hun geleden schade, toegebracht door roken, hersteld zagen.

Waarom is bloeddruk eigenlijk belangrijk?

De meest voorkomende oorzaken van vroegtijdige (vóór 65) sterfte van rokers zijn hartaandoeningen en beroertes. Mensen die roken verdubbelen hun risico op overlijden aan hart- en vaatziekten in de komende 10 jaar. In vergelijking met niet-rokers nemen rokers die op jonge leeftijd zijn begonnen het risico op een hartaanval met een factor van 5 toe.

De gevaarlijke sigarettenrook verstopt de slagaders en veroorzaakt chronische ontstekingen, die beide kunnen leiden tot een verhoogde bloeddruk. Hoge bloeddruk verhoogt alleen het risico van een roker die lijdt aan hart- en vaatziekten.

Helaas kunnen rokers die al een hoge bloeddruk hebben, niet rekenen op veel informatie over de langetermijneffecten van rookonthouding op de bloeddruk. Een ander vervelend veelvoorkomend symptoom van stoppen met roken is gewichtstoename. Een verhoogd gewicht is een onafhankelijke oorzaak van hoge bloeddruk en hartaandoeningen, waardoor de analyse nog moeilijker wordt.

Wat kunnen e-sigaretten dan voor je gezondheid betekenen?

E-sigaretten helpen je om te stoppen met roken, Dr. Polosa en zijn onderzoeksteam hebben ook geconstateerd dat gewichtstoename na stoppen aanzienlijk lager is bij ex-rokers die nu vapen dan bij rokers die geen e-sigaretten consumeren.

"E-sigaretten kunnen rokers met hoge bloeddruk helpen om te stoppen met roken met minimale gewichtstoename. Deze nauwelijks significante gewichtstoename en verlaagde bloeddruk na het volledig overschakelen naar e-sigaretten zorgt voor de positieve effecten op lange termijn van stoppen met roken." Polosa.

Ondanks enkele beperkingen van deze studie, zoals de omvang van de testgroep, het gebrek aan controle over andere leefstijlfactoren en zelfbeoordeling van rookgewoonten, laat de studie zien dat vapen een belangrijke rol speelt bij het helpen van rokers om hun bloeddruk te verlagen en op deze manier hun risico op ernstige hartaandoeningen te minimaliseren.

Kortom, volledig overschakelen naar e-sigaretten zoals Hexa kan rokers met arteriële hypertensie helpen om roken te verminderen of te stoppen, met nauwelijks significante gewichtstoename zoals bevestigd door het onderzoeksteam.

Comments