Wat je moet weten over de dodelijke longziekte gelinkt aan het dampen van THC

10 months ago

De afgelopen weken werden we overspoelt met berichten en artikels over een zeer gevaarlijke longziekte waar meer en meer ‘vapers’ het slachtoffer van worden en die inmiddels al vijf mensen het leven kostte. We zetten hier even op een rij wat we tot nu toe al weten van de oorzaak

De afgelopen weken werden we overspoeld met berichten en artikels over een zeer gevaarlijke longziekte waar meer en meer ‘vapers’ het slachtoffer van worden en die inmiddels al vijf mensen het leven kostte. Deze angstaanjagende trend baart zowel de voor- als tegenstanders van vaping zeer terecht veel zorgen en als gevolg zien we een opflakkering van het debat over de veiligheid en bijgevolg het bestaansrecht van vaping producten, een zeer gevoelige kwestie.

Door de snelle stijging van het aantal getroffen slachtoffers zijn studies en onderzoeken naar de oorzaken hiervoor van de hoogste prioriteit bij de Amerikaanse volksgezondheid. Daardoor is er ondertussen bijna dagelijks nieuwe informatie beschikbaar die ons meer inzicht geeft in het karakter van deze uitbraak. We zetten hier even op een rij wat we tot nu toe al weten van de oorzaak, welke risico’s deze informatie met zich meebrengt en waar je dus als vaper rekening mee moet houden bij je volgende aankopen.

Wat veroorzaakte deze uitbraak?

De mysterieuze longziekte in de VS is vrijwel zeker te wijten aan het vapen van besmette THC (het psychoactieve ingrediënt in cannabis) wat niet hetzelfde is als het vapen van nicotine om te stoppen met roken.

Het Center for Disease Control and Prevention (CDC) heeft gemeld dat de meeste slachtoffers THC-olie gebruikten. Daarnaast werden tijdens het bestuderen van deze oliën aanzienlijke hoeveelheden vitamine E-acetaat geïdentificeerd.

Vitamine E-acetaat is een olieachtig middel dat recent in illegale THC-producten op de zwarte markt werd aangetroffen. Het creëert een vetlaag in de longen bij inademing en veroorzaakt ernstige longontstekingen. Bij de onderzoeken op het longweefsel van de getroffen slachtoffers werden 'macrofaagcellen' ontdekt en dit bevestigde in bijna alle gevallen de diagnose van 'lipoïde (vet) pneumonie'.

De gezondheidsafdeling van New York zei dat laboratoriumtestresultaten zeer hoge niveaus van vitamine E-olie lieten zien in de cannabis cartridges die werden gebruikt door alle 34 mensen in de staat die ziek waren geworden na 'vapen'.

Volgens de CDC zijn er nu ongeveer 450 mensen getroffen door deze uitbraak en zijn er al vijf mensen op tragische wijze gestorven. In de meeste gevallen gaat het om tieners of jongvolwassenen die meer geneigd zijn om dit risicovolle gedrag te vertonen.

Kan het te wijten zijn aan regelmatig nicotinevapen?

ATHRA-directeur Colin Mendelsohn legt uit waarom nicotinevapen niet de oorzaak is van longziekte, op de Channel 9 Today Show op 7 september 2019.

Colin Mendelsohn bespreekt welke inzichten een recente review van de situatie heeft bijgebracht in de Channel 9 today Show in Australië van 07/09/2019

Miljoenen mensen verdampen al meer dan tien jaar nicotine zonder enig bewijs van ernstige longschade. Plotseling is er een uitbraak van clusters van een acute longziekte bij mensen die THC vapen. Er zijn geen gevallen buiten de VS opgetreden. Er is duidelijk iets veranderd.

'Bijna alle gevallen zijn tot nu toe in verband gebracht met het verdampen van illegale THC-vloeistoffen. Er is geen enkel geval van nicotinevapen geïdentificeerd dat enige zorg baart '

Het is namelijk zo dat commercieel verkrijgbare nicotineoplossingen die zijn gekocht bij gerenommeerde bedrijven geen olie bevatten. Verder is het onmogelijk voor regelmatige nicotineverdamping om deze veranderingen in de longen te veroorzaken. Nicotine wordt opgelost in propyleenglycol (PG) en plantaardige glycerine (VG), beide alcoholen en dus geen oliën. Sommige slachtoffers van de uitbraak waren ook nicotine aan het vapen, maar er zijn geen gevallen bekend waarin nicotinehoudende e-vloeistoffen, als enige, de oorzaak van de lipoïde pneumonie zijn.

De gekende gevallen worden specifiek gelinkt aan THC vloeistoffen uit illegale cartridges die besmet zijn met de gevaarlijke vitamine E-olie. Deze cartridges worden afzonderlijk gekocht (meestal op straat) om dan vervolgens bevestigd te worden op een gerenommeerde vape pen om de vloeistof te verdampen. (zie afbeelding)

Illegaal gevulde cartridges met THC olie worden op toestellen bevestigd om THC te kunnen vapen

Mag ik dan nicotine blijven vapen?

De uitbraak van longaandoeningen door verdamping van illegale THC-producten is niet relevant voor de 250.000 Belgische vapers die nicotine of gearomatiseerde oplossingen gebruiken om te stoppen met roken.

Commercieel verkrijgbare, nicotinehoudende, liquids vallen onder strikte Europese TPD normen en worden daarop, via de notificatie wetgeving, zeer streng gecontroleerd, ze zijn bijgevolg dus veel veiliger en minder schadelijk dan het roken van schadelijke, teerhoudende sigaretten. Het zou een drama zijn voor de volksgezondheid als vapers weer zouden gaan roken als gevolg van deze ongelukkige, mis-gerepresenteerde uitbraak.

Het beste wat je als vaper kan doen om je risico’s te beperken is om je vaping producten steeds aan te kopen bij erkende vape shops en om aankopen op straat (zeker van THC-oliën) ten allen tijde te vermijden. Een overzicht van de gerenommeerde vape shops in je buurt vind je hier. Ook voor vragen en bezorgdheden over de risico’s van vapen kan je steeds bij je lokale vape shop terecht.

Twijfel je toch, zoek dan naar volgende TPD labels op de verpakking van je vaping product:

Vaping producten in de EU vallen onder de strikte normen van de TPD wetgeving en komen niet op de markt zonder goedkeurend onderzoek

Professor Paul Aveyard van de universiteit van Oxford had het volgende te zeggen over de uitbraak,

'Hoewel vapen wel wat gifstoffen produceert, zijn die aantallen en concentraties aanzienlijk lager dan de toxische stoffen die via sigarettenrook vrijkomen. Als vapen doorgaans ernstige longschade zou veroorzaken, hadden we nog veel meer gevallen gezien bij de mensen die het al geruime tijd gebruiken, wat niet het geval is. '

" Vapen draagt nog steeds de voorkeur in vergelijking met roken. Huidige berichtgeving mag dat advies niet veranderen."

Verwarrende berichten

Veel berichten in de media hebben onzorgvuldig beweerd en geïmpliceerd dat deze uitbraak te wijten is aan 'vapen', wat inhoudt dat mensen die nicotine vapen om te stoppen met roken gevaar lopen. Dit is onjuist en uiterst misleidend.

'Het is echter belangrijk om te begrijpen dat niet het' vapen 'schadelijk is, maar de gebruikte vloeistof. Illegale straatdrugs hebben geen kwaliteits- of veiligheidscontrole en aankopen ervan moeten koste wat kost worden vermeden. '

Helaas hebben heel wat anti-vapen activisten en lobbyisten opzettelijk de paniek rond deze uitbraak uitgebuit om paniek te zaaien en verkeerde informatie over vapen te verspreiden wat op dit moment internationaal, wijd en breed wordt overgenomen.


Comments